Het Kantelhuis van Sint-Kruis
Het Kantelhuis van Sint-Kruis
Wie zijn wij ?
Een actieve afdeling in de Sint Kruis deelgemeente in West-Vlaanderen, met een waaier aan interessante activiteiten in de strijd tegen armoede. Een groepje van vrijwilligers onder ons legt zich specifiek toe op dit innovatieve project.
Ons project in een notendop ?
Naast de “traditionele” dienstverlening waarbij kosteloos goederen en producten worden aangeboden die aan basisbehoeften tegemoet komen, wil het Kantelhuis een netwerk tot stand brengen om ook de immateriële grondrechten van kansarmen te realiseren.
Door Covid-19 zijn veel mensen in armoede geraakt door drastische vermindering van hun inkomsten uit arbeid, maar ook doordat hun sociaal netwerk onder druk is komen te staan.
Mensen geraakten in een deprimerende spiraal door eenzaamheid, gebrek aan perspectief, moedeloosheid en onmacht.
Participatie aan een solidair sociaal netwerk kan hen hier weer bovenop helpen. De inrichting van Het Kantelhuis moet dit mede mogelijk maken. We hebben daartoe de mogelijkheid om op de Couvent-site over een oud klaslokaal te beschikken.
Waarin is ons project innovatief ?
Vincentius bundelt de krachten met Welzijnsschakels die ook op de site aanwezig is met hun organisatie “Kantel”.
Een Welzijnsschakel heeft tot doel mensen mét en zonder armoede-ervaring samen te brengen met het oog op de versterking van de grondrechten van de kansarmen. Met deze samenwerking bereiken we dus een sociale mix die stigmatisering voorkomt en laagdrempelig is.
Welke doelgroep hebben we concreet voor ogen?
Waar “Kantel” echt niemand uitsluit en echt iedereen op het oog heeft, wil Vincentius met en via hen specifiek mensen met een vervangingsinkomen bereiken: een leefloon, een ziekte- of invaliditeitsuitkering, een werkloosheidsuitkering, een klein pensioen of alimentatiegeld.
Welke verandering en maatschappelijke impact hebben we voor ogen?
Onze hulpverlening wil holistisch zijn: kansarmen zijn maar structureel geholpen, als zij gesteund worden in al hun beperkingen die beletten een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid. Dat vergt samenwerking in alle geledingen met alle geïnteresseerde actoren met een missie van kansarmoedebestrijding. Dus ook het etiket van de stigmatisering of vermeend profitariaat voorbij!
We hebben dus een mentaliteitswijziging voor ogen ten aanzien van hulpverlening in een wijk die enerzijds een residentieel karakter heeft, maar anderzijds ook veel sociale woningen met multiculturele bewoners.
Wat is de looptijd van ons project?
We hopen officieel te starten op 1 mei 2021 en dat voor onbepaalde duur.
Waarvoor doen we beroep op jouw hulp?
Werken aan de infrastructuur, aankoop mobilair en vrijwilligersvergoeding (i.z. voor verfwerken)
In het totaal voor 12.870 euro, waarvan we al 2.870 euro zelf bijeen gesprokkeld hebben.
Misschien zin om dit project liever als vrijwilliger te steunen? Stuur ons een mailtje naar contact@vincentdepaul.be en wie weet sluit je binnenkort aan bij de plaatselijke ploeg!