Kwetsbare jongeren : laptop – spullen thuis – sport & cultuur !
Kwetsbare jongeren : laptop – spullen thuis – sport & cultuur !
Wie zijn wij ?
De Wervel vzw werkt sinds 1996 aan een complementair aanbod op het werk van professionele sociale diensten met:antwoord bieden op een aantal basisnoden van minderbedeelden informatie verstrekken, praktische hulp bieden en eventueel doorverwijzen naar andere diensten samenwerken met OCMW Poperinge, Vleteren, Heuvelland en Mesen mensen uit hun isolement halen een luisterend oor bieden mensen stimuleren in het ontplooien van hun mogelijkheden schoolgaande en/of zieke kinderen uit gezinnen uit de doelgroep ondersteunen.
Ons project in een notendop ?
Dit project is gebaseerd op een enquête om te peilen naar de noden van de jongeren in armoede. Ondersteuning met basisspullen, in de digitalisering en ontspanning zijn hierbij naar boven gekomen. Ook de eigen inbreng in het project is aanzienlijk.
Deze steun doet een poging om de vicieuze cirkel van de armoede bij het begin aan te pakken.
Tijdens de coronaperiode en in de nasleep ervan wordt door onze vzw De Wervel bijzondere aandacht besteed aan de noden van kinderen en jongeren van onze kwetsbare gezinnen die een beroep doen op voedselhulp. Naar aanleiding van een Sinterklaasactie in december 2020 werd aan de jongeren vanaf 12 jaar via een schriftelijke enquête gepeild naar de beleving en de betrokkenheid van kwetsbare jongeren in coronatijden. Hoe beleven ze het onderwijs, sport, vrije tijd, jeugdbeweging, ontspanning, mentale gezondheid in tijden van corona? Er werd tevens gepeild naar de materiële noden van deze jongeren en hun gezin.
Via de bevraging stellen we vast dat de pandemie een grote impact heeft op de emoties, het dagelijks leven en het sociaal en materieel welzijn van jongeren uit kwetsbare gezinnen. In opvolging van de resultaten van deze bevraging en om tegemoet te komen aan huidige en toekomstige noden wenst onze vereniging de volgende drie acties voor kinderen en jongeren te realiseren :
- Ondersteuning bieden om de digitale armoede bij kinderen en jongeren te bestrijden:Wegens het versnellen van de digitalisering in de scholen, kwam de digitale armoede duidelijk naar boven. Sommige kinderen en jongeren van onze doelgroep beschikken niet over het nodige digitaal materiaal om de nieuwe ICT- tools eigen te maken en hen in staat te stellen de lessen online te kunnen volgen. Een tablet of een laptop met aangepaste software zijn een onmisbaar leerinstrument in het gezin geworden. Ook moeten jongeren gebruik kunnen maken van sociale media om de contacten met hun vrienden te onderhouden. Door financiële ondersteuning te bieden op maat voor de aankoop van ICT- materiaal en ondersteunende ICT- middelen zoals internet, wifi, software willen we de digitale kansen van kwetsbare kinderen en jongeren van onze doelgroep verhogen.
- Uit de bevraging zijn schrijnende individuele noden bij jongeren en hun gezin gesignaleerd. Vragen voor elementaire basisbehoeften zoals een bed, een kast, huisraad e.a. kunnen we niet negeren. Als Vincentianen willen we in de eerste plaats directe hulp verlenen maar ook in samenwerking met het Sociaal Huis en andere welzijnsorganisaties structurele oplossingen bieden. De voorzitter van onze conferentie zal vanuit haar ervaring als maatschappelijk werker hiervoor de nodige stappen ondernemen. Zowel tijdens de corona als in de nasleep ervan houden we via proactief contact met de gezinnen een vinger aan de pols om individuele noden te detecteren.
- De jongeren missen vooral het contact met vrienden en familie in deze periode. De vrijetijdsactiviteiten van vroeger en het naar buiten gaan worden ook hard gemist. Een groot deel van de kwetsbare jongeren doet weinig of niet aan sport. Om de sociale en sportieve activiteiten van kinderen en jongeren te stimuleren wensen we ons steentje bij te dragen om drempels tot deelname aan activiteiten weg te werken. Bv. informatie ter beschikking stellen, tussenkomst in lidmaatschap, sportuitrusting, vervoer, eigen uitstap organiseren…
Waarin is ons project innovatief ?
Naast de voedselbedeling wil onze conferentie inzetten op diverse ondersteuning van kinderen en jongeren van kansarme gezinnen. Via een schriftelijke enquête nav een Sinterklaasactie werd gepeild naar de beleving en betrokkenheid van kwetsbare jongeren in coronatijden. Met deze actie willen we deze jongeren laten ervaren dat ze meetellen en dat we naar hen luisteren. Daarnaast willen we tegemoet komen aan de huidige en toekomstige noden van deze doelgroep.
Via dit project willen we verder werken met de resultaten van de enquête om kinderen en jongeren uit kwetsbare gezinnen te ondersteunen. Zo helpen we om de gevolgen van de coronapandemie te verzachten en generatiearmoede te bestrijden.
Welke doelgroep hebben we concreet voor ogen?
Onze doelgroep zijn kinderen en jongeren vanaf 12 jaar van kansarme gezinnen die wekelijks beroep doen op de voedselhulp van onze vzw “De Wervel”. Deze gezinnen zijn leefloners, steuntrekkers van het OCMW, asielzoekers, gezinnen met een (laag) vervangingsinkomen, mensen in schuldenproblematiek.
De doelgroep bestaat uit kinderen en jongeren van het decanaat Poperinge (gemeenten Poperinge, Vleteren, Heuvelland en Mesen).
We streven ernaar om 25 kinderen en/of jongeren met onze acties te ondersteunen.
Welke verandering en maatschappelijke impact hebben we voor ogen?
Kinderen en jongeren van onze kwetsbare gezinnen die beroep doen op onze voedselhulp hebben des te meer aandacht, toekomstperspectief en ondersteuning nodig.
Als Vincentiusvereniging willen we niet enkel voedselhulp verstrekken maar streven we een bredere werking met aandacht voor hun noden op diverse levensdomeinen.
Met de drie vooropgestelde acties beogen we hiernavolgende maatschappelijke impact:
- De digitale armoede en ongelijkheid van kinderen en jongeren van onze doelgroep helpen bestrijden. Deze jonge mensen mogen niet achterop blijven in dit digitaal tijdperk.
- De problemen en noden van jongeren komen door de coronacrisis scherper naar voor. De enquête was een eerste aanzet om oor te hebben voor deze doelgroep en urgente problemen aan te pakken. Deze aanpak wensen we verder uit te rollen.
- Naast de voedselhulp wil onze vzw inzetten op integratie en ontplooiing van kansarme kinderen en jongeren uit onze doelgroep door drempels tot deelname aan sociale en sportieve activiteiten weg te werken.
Wat is de looptijd van ons project (startdatum – einddatum met projectfases) ?
In opvolging van de resultaten van de afgenomen enquête werken we vanaf maart tot eind 2021 aan onze vooropgestelde doelstellingen. Aangezien we de ouders van de kinderen en jongeren wekelijks ontmoeten tijdens de voedselhulp zullen we verder met hen in gesprek gaan om oplossingen op maat uit te werken. Onze acties willen we gedurende gans het jaar 2021 uitrollen.
Wat hebben we nodig om te slagen en wat zijn de te verwachten resultaten?
- Een projectleider: de voorzitter van de vzw is de projectleider die het project opstart, coördineert en de vooropgestelde acties tav kinderen en jongeren opvolgt.
- Het team van de vrijwilligers informeren over de doelstellingen van het nieuwe project. De betrokkenheid van de vrijwilligers van de organisatie is heel belangrijk om noden te signaleren die ze tijdens het contact met de klanten van de Wervel detecteren.
- Ter beschikking stellen van een informatiefolder van de vrijwilligers en de klanten.
- Over de nodige financiële middelen beschikken om de acties te realiseren en aan de noden van de doelgroep tegemoet te komen: 4.000 euro eigen middelen en 5.000 euro projectfinanciering van het solidariteitsfonds Vincent de Paul – editie 2021.
Wat gaan we specifiek financieren ?
Een deel van het ICT-materiaal dat ter beschikking wordt gesteld aan jongeren : 5.000 euro
Misschien zin om dit project liever als vrijwilliger te steunen? Stuur ons een mailtje naar contact@vincentdepaul.be en wie weet sluit je binnenkort aan bij de plaatselijke ploeg!