Een levende speel-en-leg-o-theek
Een levende speel-en-leg-o-theek.
Wie zijn wij ?
Wij zijn Sint-Vincentius “De Druppel” uit As-Opglabbeek.
Ons project in een notendop ?
Tijdens de lockdown bleek dat vele kansarme gezinnen heel wat problemen kenden om de kids zinvol bezig te houden: geen of onvoldoende speelgoed, geen ruimte thuis, …
We hebben in ons dorp al een gemeentelijke speel-o-theek (’t Pionneke). Toch stellen we vast dat ons doelpubliek maar moeilijk de weg ernaar toe vindt. Hetzij gewoon door drempelvrees, hetzij door taalbarrière bij moeilijke spelregels.
Om de grootste noden op te vangen hebben we tijdens de vakanties regelmatig materiaal gegeven aan onze gezinnen met kinderen om te kunnen spelen.
Bedoeling is nu dat we voor iedere leeftijdsperiode enkele spelletjes aankopen en die gratis ter beschikking stellen aan ons doelpubliek. Daarnaast willen we ook in de aankoop van Lego investeren: te duur voor onze gezinnen, waardoor de kinderen nooit de kans om hun creativiteit en leervaardigheid hierin te tonen.
Dankzij “De Warmste Week” hebben we vier jongeren die zich erg geëngageerd hebben voor mensen die beneden de armoedegrens leven. We willen hen op de dagen van de voedselbedeling de papa’s, mama’s en kids laten tonen ze hoe onze spelletjes gespeeld worden
Waarin is ons project innovatief ?
Jawel, oi speel-o-theken wordt speelgoed aangeboden. Maar wij willen de kinderen en de ouders tonen hoe te “spelen” en zo hun interesse opwekken.
In Nederland is de verhuur van Lego al goed verspreid, in België is het redelijk nieuw. Bovendien werken deze winkels met lid- en huurgelden, wat wij willen uitschakelen.
Door de laagdrempeligheid vinden de families makkelijker de weg naar de gemeentelijke speel-o-theek.
Welke doelgroep hebben we concreet voor ogen?
Gezinnen met kinderen die beneden de armoedegrens leven en bij ons maandelijks voedselpakketten komen halen, volgens leeftijd:
- Voor de 3 tot 6-jarigen: gezelschapsspelletjes die samen met de ouders kunnen gespeeld worden,
- Voor de 7 tot 11-jarigen: gezelschapsspelletjes die of met ouders of met broertjes, zusjes of vriendjes kunnen gespeeld worden.
- Voor de 12 tot 16-jarigen: lego en bordspellen.
Wat gaan we specifiek financieren ?
De aankoop van een stapelrek maar vooral het speelgoed zelf. Voor het overige zijn er geen kosten verbonden aan de opstart en verdere uitleen.
Er wordt één onbetaalde vrijwilliger aangeduid die de vier jonge helpers gaat begeleiden én het project coördineert.
Nu jou nog overtuigen !
Misschien zin om dit project liever als vrijwilliger te steunen? Stuur ons een mailtje naar contact@vincentdepaul.be en wie weet sluit je binnenkort aan bij de plaatselijke ploeg!